top of page
  • Foto del escritorSomara Associació

La història de l'Ali i l'esport

Volem compartir la història de l'Ali Sillah i com l’esport ha canviat la seva vida. L'Ali és un jove de 16 anys nascut a Yundum, The Gambia, quan el vam conèixer tenia 14 anys i vivia a Sifoe, un petit poble on Somara desenvolupa el projecte. Vivia amb el seu avi, la seva germana petita i part de família llunyana. El seu pare havia mort quan era petit i la seva mare s’havia desplaçat a Senegal. Feia mig any que havia deixat l’Institut per ajudar com a constructor al seu campound i als del voltant, la qüestió era ser acceptat per la família i poder guanyar alguns diners. Recordo el primer dia que vam conèixer l’Ali, nosaltres estàvem voltant pel poble i coneixent la situació real de l’esport base per si era necessari crear una lliga i equips de futbol base. Vam anar caminant fins un camp de futbol de sorra aïllat de la carretera principal, allà s’hi trobaven un grup de 20 nois que jugaven a futbol, estaven organitzats i liderats per un noi, l’Ali. El company que ens guiava els va cridar perquè ens expliquessin què feien, en aquell moment l’Ali va agafar la veu cantant donant les gràcies per la visita i seguidament va explicar com s’organitzaven. Òbviament, aquell jove ens va sorprendre, a part del talent innat que tenia jugant a futbol va mostrar un lideratge increïble. Després de passar varis dies a Sifoe, ens adonàvem que la majoria de joves tenien sobrenoms, i era curiós perquè a l’Ali l’anomenaven “Chemical”. Es veu que a l’Institut també destacava per les bones notes, en especial a química on havia guanyat varis concursos.



Des de Somara vam continuar amb el projecte i per casualitat ens vam instal·lar al mateix campound que l’Ali, ja que teníem molt bona relació amb l’Alagie (el seu avi) qui és director d’una escola on hi havíem col·laborat. Els primers passos de Somara van ser una formació per entrenadors/es i la creació d’una lliga de futbol base per la comunitat. De nou, l’Ali va mostrar una motivació admirable pel futbol, tant com a entrenador com a jugador. Va assistir a totes les formacions, sent el més jove però el més participatiu, i es va oferir voluntàriament en ajudar amb tota la creació i organització de la lliga: agafava la bici cada dia per anar avisar a tots els equips, ajudava a preparar el camp, feia d’àrbitre, portava els resultats, etc. Sense donar-nos compte va passar a formar part de l’equip, i no només això, amb 14 anys va voler crear la seva pròpia escola de futbol per tots aquells nens del poble que no feien res durant el seu temps lliure. Ens va inspirar i despertar una felicitat immensa, ja que des de Somara què busquem? Això! Exactament que els joves de la comunitat s’apoderin, siguin capaços de tirar les seves idees i projectes endavant a través de les eines que els hi donem. Ants Academy va néixer a mans de l’Ali, qui en aquell moment ja tenia 15 anys i juntament amb altres joves de la comunitat entrenaven cada dia a més de 30 infants. Paral·lelament l’Ali col·laborava amb les extraescolars de Somara, on també rebia formació com a educador.



Des de Somara procurem pels nostres educadors, i és clar que l’Ali era un cas especial. Volíem que tornés a l’Institut i es guanyés un futur millor del que li esperava. A part de les incomptables habilitats que té com a persona, és un magnífic jugador de futbol, però oblidat i sense opcions en el poble. És per això que vam buscar que a través del seu talent futbolístic pugués aconseguir alguna beca per seguir estudiant. Després de diferents proves, l’Ali va ser pretès per les tres millors acadèmies del país, finalment ell va escollir la que quedava més propera a Sifoe (on s’hi troba la seva família) i on li van oferir escolarització i allotjament. Però no va acabar aquí, el mes d’agost va venir una de les notícies i experiències més increïbles per l’Ali: va ser convocat per la Selecció Gambiana Sub17. Durant dos mesos va estar allotjant-se en hotels de luxe, on per primera vegada havia dormit en un llit, utilitat una dutxa i un vàter, i menjat de restaurant, coses que mai havia viscut amb la seva humil família. El dia 17 d’agost va debutar oficialment amb la selecció sub17 contra Guinea Bissau, un dels moments, sense dubte, més emocionants de la seva vida.


A dia d’avui, l’Ali viu a Brikama, la tercera ciutat més important del país i a quinze minuts de Sifoe, on comparteix casa amb altres joves jugadors d’Eagles Academy. Ha tornat a l’Institut, està estudiant i entrenant. Segueix ajudant a la família, a qui envia diners i visita sovint. També continua vinculat amb el projecte Kilingbaya de Somara, on és un exemple i referent per tots els infants.



bottom of page