top of page
Foto del escritorSomara Associació

Fandema

Una altra ONG amb qui treballem a Gàmbia és Mbolo, concretament al projecte Fandema, que es tracta d'un centre de formació i ocupació per dones a Tujereng. Aquest projecte està orientat en millorar l'educació bàsica de les dones, així com crear llocs de treball, oportunitats de negoci i formació d'emprenedores, a més d'apoderar les dones dins de la comunitat.

La funció de Somara dins de Fandema és formar les professores de l'escola a partir dels valors i mètode educatiu de Somara. Durant el curs, aquesta formació estava focalitzada en les classes d'educació física, on els mostràvem jocs esportius i cooperatius per aprendre valors com el treball en equip, l'empatia i la solidaritat. Des de bon inici vam veure que el coneixement d'aquests tipus de jocs era inexistent; les classes d'educació física es basaven a córrer i jugar a futbol, així que vam haver d'ensenyar-los tot un manual de jocs a nivell pràctic, on elles observaven com funcionaven i quina habilitat treballava cada joc. Quan vam canviar els rols per tal que elles ho portessin a la pràctica, de seguida s'hi van trobar còmodes i ho feien molt bé. Quan va acabar el curs havien assolit tots els coneixements que els volíem transmetre.

Un altre projecte que vam iniciar juntament amb Fandema és el del reciclatge, seguint la línia de treball del mateix projecte que portem a terme a l'escola Joan Maragall de Santa Pau, però adaptat a la comunitat de Tujereng. Hi treballàvem nocions de medi ambient, problemes climàtics, jocs sobre el tema, contes, recerques a l'ordinador sobre el tema... Un dia vam fer joguines amb material reciclat. Un cop fetes, vam gravar un vídeo explicant quines joguines eren, com les havien fet i amb quins materials. Aquests vídeos els vam enviar a Santa Pau, i ells van fer el mateix i ens ho van retornar. D'aquesta manera vam intercanviar idees, conceptes i creativitat, tot al voltant del reciclatge i reaprofitament de materials en desús.

La valoració d'aquest petit projecte és molt bona, ja que vam veure que a Gàmbia hi ha poc coneixement de què està passant amb el canvi climàtic a escala mundial, així que la part de sensibilització que vam treballar va ser molt positiva. A Gàmbia el reciclatge no existeix, i els carrers estan plens de neumàtics i materials en desús, i les conseqüències de seguir en aquesta línia els van impactar prou per a ser-ne conscients i despertar-los l'interès cap aquest tema. Un avenç gegant contant que ho vam haver d'introduir des de zero, quan en canvi a Catalunya ens ho introdueixen des que som infants.




Comments


bottom of page