top of page
  • Foto del escritorSomara Associació

Esport: l'eina pel desenvolupament

El Dia Internacional de l’Esport pel Desenvolupament i la Pau se celebra el dia 6 d'abril, una data que des de Somara sentim molt especial perquè representa la nostra filosofia de treball. Malauradament, en les dates en què ens trobem el món es troba aturat i en estat d'alerta màxima pel Covid-19, una etapa d'incertesa i por, però també de solidaritat i aprenentatge. És moment d'extrapolar tot el que hem après per aplicar-ho en la situació que estem vivint, per això en aquest dia volem recordar la importància de l'esport com a eina pel desenvolupament.


La filosofia de treball de Somara neix de la convicció que l’esport pot canviar el món. La pràctica esportiva és una eina transversal en els diferents projectes de l’entitat: Som Valors, Jornades Montsacopa i Kilingbaya.



Durant el Som Valors, l’objectiu principal és l’aprenentatge dels valors implícits de l’esport, millorar el comportament dins i fora el terreny de joc i la creació d’un espai inclusiu i de cohesió social.


Respecte les Jornades Montsacopa, s’utilitzen diferents disciplines esportives per afavorir la relació entre alumnes, els quals sovint no tenen l’oportunitat de compartir espais de lleure fora l’aula i s’acaben creant grups d’amistats molt diferenciats per raons socials, econòmiques i culturals.


En el Projecte Kilingbaya (The Gambia) enfoquem l’esport en dues línies: per una banda es lluita per aconseguir una igualtat de gènere i un apoderament de la dona, i per altra banda, com a eina educativa, entenen que l’esport ens dóna l’oportunitat de millorar: conductes agressives, resolució conflictes, solidificació de valors, llengua anglesa, autonomia i comunicació, entre d’altres aspectes clau en infants i adolescents. Creiem que especialment en zones subdesenvolupades l’esport és un generador d’inspiracions, una energia incombustible, una motivació, una espurna que encén el canvi comunitari.

bottom of page