top of page
  • Foto del escritorSomara Associació

Daughters of Gambia



Daughters of Gambia és una ONG local del poblat de Sifoe que ofereix serveis comunitaris pel poble i el seu entorn. L'Adama Jarju és la seva fundadora, una jove de Sifoe que té 28 anys i treballa a la Federació Gambiana de Futbol Femení. L'Adama és un exemple a seguir per moltes noies de Sifoe, ja que és independent, ha decidit escollir el seu camí a la vida, de què vol treballar, es va presentar a les eleccions del poble veí, dóna veu a les dones, organitza tornejos de futbol femenins, i ha format la seva pròpia ONG. Ella és un cas únic i exemplar d'empoderament femení.

Durant aquest any Somara ha col·laborat amb Daughters of Gambia en les activitats extraescolars de 25 nenes d'entre 8 i 12 anys de Sifoe, treballant els valors i habilitats socials a través d'activitats esportives.

Durant l'any hem fet moltes activitats. De fet, ens trobàvem amb elles tres cops a la setmana, i comptàvem amb l'ajuda de l'Ismaïla de qui ja us hem parlat anteriorment, de l'Adama i de la Mussu Cassama, una educadora local.

A part de les activitats esportives i jocs, els esports que més a fons hem treballat han sigut el futbol i el voleibol. Les classes de voleibol van ser molt emocionants, ja que les nenes no coneixien aquest esport i les va fascinar. Tot i que al principi costa una mica encertar la pilota, vam aprendre'n molt i també ens vam divertir molt! I pel que fa al futbol, un dia vam participar en el torneig de la Gambian Futbol Federation que se celebrava a Àfrica. Les nenes van ser l'únic equip femení que va participar, la resta eren 20 equips masculins d'entre 9 i 12 anys. Va ser una experiència gratificant, perquè tot i que no van poder guanyar el partit, tothom les va aplaudir i felicitar molt, tant l'animació com els contrincants!


També hem treballat la dansa, una disciplina que requereix coordinació, passió i treball en equip. La Binta Jarju va ser l'encarregada de fer-nos les classes, i va valer molt la pena!


A part de treballar l'esport i altres activitats, també hem fet alguna que altra excursió. Un dia vam visitar una granja d'apicultura, la Sifoe Beekeepers association, on les nenes van poder aprendre les funcions de les abelles, com fan la mel, com la conreen... a més de poder veure com treballaven les persones de l'associació. La Crocodrile Sifoe Farm va ser un altre destí també molt interessant, ja que vam poder veure de primera mà la iniciativa de la comunitat per millorar les condicions d'una reserva natural on hi ha una increïble biodiversitat. Estan fent una bona feina, i per les nenes va ser una jornada de conscienciació sobre la cura del medi ambient. Finalment, també recordem amb molta il·lusió la sortida que vam fer plegades el dia 8 de març, juntament amb l'Adama i la Mussu. Aquell dia vam parlar, reflexionar, ens vam pintar, vam saltar i ballar, cridar, riure i emocionar. Va ser una jornada molt alliberadora, una experiència que poques vegades poden viure les noies, dones i nenes de Gàmbia.


La valoració global del treball que hem fet amb aquest grup de nenes és molt positiu. Pel que fa a valors i habilitats socials la majoria s'han assolit. L'agressivitat amb què es comportaven les noies al principi ha minvat notablement, i avui en dia ja no les veiem barallar-se verbalment o físicament entre elles. Han après a resoldre els problemes parlant, a relaxar-se quan estan nervioses, i a posar el punt de mira en l'esport o activitat que estan fent. La part de puntualitat i responsabilitat, així com el compromís, ja ho tenen del tot interioritzat. La roba n'és un gran exemple: quan vam començar el projecte els hi vam regalar unes equipacions perquè totes poguessin anar iguales, però a canvi elles havien de tenir la responsabilitat de portar-la cada dia que ens veiem, mantenir-la neta i no perdre-la, i ho han complert absolutament tot. A més, el fet d'anar totes iguales les ha ajudat a sentir-se com un equip.

Seguim treballant. Seguim creixent. Seguim canviant històries i creant somriures.

bottom of page