top of page
  • Foto del escritorSomara Associació

Ens han arribat equipacions pel Kilingbaya!

El projecte Kilingbaya de Gàmbia s’està desenvolupant gràcies a la col·laboració de varis clubs de la comarca de la Garrotxa, del Ripollès i del Pla de l’Estany. Concretament: CF Les Preses, CEF Bosc de Tosca, CF La Vall d'en Bas, UE Castellfollit, CP Santjoanenc, Fundació Esportiva Camprodon-Vall Ter, CE Abadessenc, CP Santa Pau, Joventut Sant Pere Màrtir, CE Banyoles i EF Garrotxa.


Una de les grans necessitats per desenvolupar un projecte educatiu i esportiu a un país com Gàmbia, és clar; l’escassetat de material. És per això que des de Somara vam posar-nos amb contacte amb diferents clubs esportius per tal d’aconseguir diferent material pels infants i joves de la comunitat de Sifoe. El material que ens ha arribat ha sigut: equipaments complerts de futbol, camises, pantalons, mitjons, guants de porter, espinilleres, pilotes, sabates esportives i botes de futbol. Alguns clubs han pogut enviar equipaments completament nous i d’altres ja de reutilitzats, tot és benvingut i més quan comences des de zero, ja que la majoria d’infants i joves amb els que treballem quan practiquen esport juguen descalços i amb la mateixa roba que porten i portaran tot el dia.



Des del projecte Kilingbaya es treballa en dos línies i edats diferents: per una banda s’ha creat una lliga de futbol base per tots els menors de 16 anys de la comunitat de Sifoe. L’esport base a Gàmbia és inexistent, tot i la motivació que hi ha pel futbol, no hi ha una oportunitat formal per jugar en equips ni durant la setmana ni els caps de setmana. A dia d’avui, la lliga consta de 8 equips entre ells més de 120 joves. Cada equip va rebre una equipament complert i una pilota, ara s’està intentant que tots puguin jugar amb botes de futbol. En aquesta línia també s’inclou el suport tècnic i logístic de l’equip femení sènior de la comunitat; Yakkar F.C, el qual se’ls hi ha proporcionat una equipació complerta a totes les jugadores. Per altra banda, s’està duent a terme un projecte d’extraescolars cada dilluns, dimecres i divendres amb un grup de 25 nenes d’entre 8 i 12 anys: la inexistència d’activitats de lleure durant les estones lliures pels infants és preocupant, entenem el joc i l’esport com una eina molt poderosa per despertar la societat i crear una base estable de valors i habilitats socials. És per això que també s’està apostant per aquesta línia, a les noies se’ls hi farà entrega de pantalons, samarreta, jersei, mitjons i sabates, igual que material educatiu complementari. Cal especificar que serà una entrega progressiva tot avaluant el comportament i el compromís amb el projecte. De moment només s’han donat als pantalons, però no a totes, sinó que a aquelles participants que s’ho mereixien.

La lliga Kilingbaya U16 Sifoe s’està desenvolupant a través del comitè d’Esports i l’Ajuntament de la comunitat. En primer lloc es va realitzar una formació teòrica i pràctica als entrenadors prèviament escollits i després es van crear els equips i la pertinent lliga.


El projecte Kilingbaya Sport and Leisure ha sigut una iniciativa de Somara juntament amb Daughters of Gambia (associació de Sifoe) i es col·labora amb Sifoe Lower Basic School.



bottom of page