El nou projecte de Somara, relacionat amb el reciclatge, neix de les mans d’en Joan Guillamet, una persona molt implicada amb el nostre planeta. En Joan ha viatjat i visitat molts indrets del món, com Europa, Austràlia i el Sud-est Asiàtic, entre altres. «Va ser a partir de tots aquests viatges que em vaig adonar que el reciclatge, tot i que s’està començant a veure pels carrers, és una acció molt poc coneguda pels habitants de moltes zones. Aquí em vaig adonar de la quantitat de brossa que generem les persones, ja que la majoria de deixalles es llencen als carrers. Aquí a Catalunya no passa tant perquè, amb la gestió del reciclatge, no veiem la quantitat de residus que generem. I realment són molts. Hem de conscienciar a les persones d’aquest fet i visibilitzar-ho» ens explica en Joan Guillamet.
Aquestes són algunes imatges de carrers i espais on s'acumula brossa que no es recicla ni es gestiona. Està passant al costat de casa i no ho sabem veure. Contaminem els boscos, els rius, el mar, els carrers... estem contaminant el nostre entorn a passes gegants. Per això des de Somara apostem pel Projecte Reciclatge, ja que és una manera d’educar a les futures generacions que hauran de conviure entre tanta brossa.
L’objectiu del projecte és transmetre i conscienciar als infants de la importància de Reciclar, Reutilitzar i Reduir (la llei de les tres R) a través d’activitats ludicoeducatives. Així, l’infant s’adonarà que la vida útil d’un producte de plàstic – actualment el residu amb més acumulació per tot el món – no s’acaba quan deixa de fer la seva funció, sinó que es poden trobar altres utilitats a aquests productes.
Aquest projecte educatiu es pot portar a terme a diferents cicles d’educació primària, i depenent de cada cicle es poden realitzar unes activitats o unes altres. Actualment des de Somara estem portant a terme el projecte a través de la coordinació d’en Joan a l’escola Joan Maragall de Santa Pau. Algunes de les activitats que s’hi realitzen són:
- Activitats informatives: visualització de diverses imatges sobre on va a parar el plàstic dels països desenvolupats, aprendre si hi ha espècies animals que estan en perill a causa del plàstic, aprendre quines solucions s’estan portant a terme actualment, etc.
- Activitats pràctiques: creació d’un boc’n’roll, jocs de taula a partir d’objectes de plàstic en desús, gimcana del reciclatge (menja-boles humà, relleus...).
D’aquesta manera els infants poden experimentar noves maneres de reduir o reutilitzar materials de plàstic, i alhora conèixer l’impacte ambiental quan es dipositen plàstics al mar o al medi natural. El Projecte Reciclatge va molt més enllà del que diu el mateix nom, ja que el reciclatge en si ja no és suficient per mantenir el nostre planeta en condicions, hem d’anar més enllà i començar a viure el nostre dia a dia d’una manera més ecològica.
Conscienciem-nos i aprenem noves maneres de viure més sanes pel planeta!
Comments