Ja fa dos anys que Somara va aterrar a Gàmbia per conèixer el país, les persones que el formen, la seva cultura, i les necessitats dels infants i joves. Gàmbia, amb 10.300 km2 i 2 milions d'habitants és el país més petit d'Àfrica, però compta amb una riquesa cultural immensa pel fet que hi conviuen al voltant de set ètnies i dues religions. Aquest petit país està totalment envoltat del Senegal excepte a la part oest on es troba amb l'oceà Atlàntic, on també desemboca el riu Gàmbia que li dóna nom al país i que parteix aquest en dos. El país es divideix en sis regions, les més importants són Kombo, on es concentra la gran part de la població (i on treballem nosaltres) i la més petita, Banjul, on es troba la capital. El 48% de la població es troba sota el llindar de la pobresa i el 72,5% viu amb menys de 5,25 € al dia. Dels 188 països del món, Gàmbia ocupa el lloc 175 a l'índex de desenvolupament humà, el 16 al de mortalitat infantil i el 120 al d'igualtat de gènere. L'esperança de vida és de 61 anys i el 50% dels adults són analfabets, tot i que la taxa d'escolarització va en augment any rere any.
El 2018 va néixer el projecte Kilingbaya amb l'objectiu d'ensenyar valors i habilitats socials als infants a través de l'esport i el lleure, i així cobrir algunes problemàtiques derivades de la inexistència d'activitats extraescolars esportives i educatives. Kilingbaya significa tots units per un objectiu comú amb Mandinka, el dialecte més parlat del país. I és que així ho creiem, per arribar lluny hem de caminar junts, cada vegada l'equip és més gran i està format tant per persones catalanes com gambianes. Avui dia tenim un coordinador local, Albino Mendy, i 5 educadors més del país, qui fan possible que el projecte sigui constant i durador.
Una de les accions que vam iniciar l'any passat va ser el Somara Summer Camp, un casal d'estiu educatiu en valors pels infants de Sifoe. El projecte va funcionar tan bé que no vam tenir prou places per tots els infants que volien apuntar-s'hi, ja que en aquell moment a Gàmbia només érem tres cooperants. Va ser així com va néixer la nova línia de cooperació internacional pel Somara Summer Camp 2020, amb la idea d'obrir el projecte a totes aquelles persones que vulguin venir a cooperar a Sifoe els propers mesos d'agost i setembre, i així poder incloure més infants i joves de la comunitat. Serà un casal basat en l'educació en valors utilitzant com a eines el lleure, l'esport i l'art. Els objectius estaran dividits en dues línies: una d'intervenció directa als infants i adolescents a través d'activitats, dinàmiques i sortides, i l'altra basada en la formació a joves per tal d'apoderar la comunitat. Ataquem necessitats com l'agressivitat, la falta d'habilitats socials, la inexistent oferta lúdica i esportiva, la igualtat de gènere i el treball comunitari, entre d'altres.
El passat 25 de gener va tenir lloc la Trobada Cultural de Somara al Centre Cívic de Can Blanc (Santa Pau, Garrotxa) on vam presentar aquesta nova línia de cooperació internacional, amb la presència de diversos gambians d'Olot que ens van parlar del seu país, la seva cultura i les seves experiències personals. A més, també vam comptar amb la participació de tres membres de Sàgoe Olot, un col·lectiu antiracista i afrofeminista de la comarca, que ens van parlar de la seva entitat i experiències personals. La jornada es va acabar amb l'actuació de la banda Afrodjembe i un sopar amb plats típics gambians.
El 9 de febrer vam fer la primera reunió entre persones interessades a fer la cooperació internacional pel Somara Summer Camp 2020, on vam parlar més a fons sobre el projecte, les activitats que s'hi portaran a terme, dates, preu aproximat, així com una breu explicació de com és Gàmbia i les necessitats que anem a cobrir amb el projecte. El més important és entendre que hi anem a cooperar i no a ajudar, ja que des de Somara entenem la cooperació com l'apoderament i la força de la comunitat local, volem donar eines i encendre espurnes d'inspiració per crear projectes necessaris i sostenibles.
Les persones interessades a venir a cooperar al #ssc2020 poden enviar-nos una carta de motivació i el seu currículum a info.somara@gmail.com. Per aquelles persones que no hagin pogut assistir a cap reunió o trobada presencial i vulguin més informació, poden demanar-nos-la a través d'aquest mail o enviant-nos un missatge directe a les xarxes socials (podeu trobar els nostres perfils al peu de pàgina de la web).
El projecte ja comença a estar en marxa i en breus farem una segona reunió per començar a fer les formacions prèvies als i les cooperants que vindran a Sifoe els propers mesos d'agost i setembre.
Abaraka bake! Moltes gràcies!
Comments